Emma Lieve

Ingeloot op de basisschool

Ik had er nog helemaal niet zo bij stil gedaan. Voor mijn gevoel was mijn kleine baby ook nog lang geen 4 jaar. Vaak genoeg is er gevraagd of ik Emma al op een school had ingeschreven. En of ik haar dan zal inschrijven in Poortugaal of bij mijn vriend in Den Haag.

Als ik haar op mijn oude basisschool zou willen inschrijven is daar gewoon plek. En als er geen plek was dan ging ze naar de school 2 meter ernaast. Geen enkel moment heb ik er bij stil gestaan dat een school zoeken echt veel stress met zich mee zou brengen.

Er is nu bijna 8 maanden een man in ons leven. Eentje waarvan je vrijwel zeker weet; jij blijft voor altijd bij ons. Hij woont alleen in Den Haag. Zijn werk is hier in de buurt en wilt eigenlijk voor geen goud verhuizen uit zijn stukje Den Haag. Ik ben zelf niet zo plaats gebonden. Ik ben 4 keer verhuisd dus ik hecht mij niet aan 1 plek.
Maar dus. Dit betekent wel dat wij naar Den Haag moeten verhuizen, en ook al was Emma 2.5 jaar toen we hem leerde kennen. Dat is in Den Haag DE HOOGSTE TIJD om je kind in te schrijven op, ja echt, 5 basisscholen.

Ik wist dit niet van tevoren. Ik kende de term ‘leerling plafond’ niet. Vol = vol. Door miss C. was de inschrijftijd, godzijdank, verlengt en had ik nog precies 7 dagen om alle schoolsites door te spitten, langs te rijden, te bellen en het formulier te printen wat de gemeente anders had opgestuurd.

Op de meeste schoolsites stond al direct duidelijk aangegeven dat ze werken met dit leerling plafond. Je dient je in te schrijven op minimaal 5 scholen, de school kijkt of er ruimte is en zo niet schuif je door naar jouw keuze 2..3..etc. Je hebt eventueel voorrang als je in een bepaald postcodegebied woont, je zelf op die school werkt, er broertjes/zusjes op de school zitten of als je kind al naar de peuterschool gaat die samenwerkt met de betreffende basisschool.

Nou, top. Mijn vriend woont bij 3 scholen in het postcodegebied en voor de rest komen we in principe al niet in aanraking. 1 school wilde ik direct al niet heen omdat ik via mijn Instagram slechte reacties kreeg over de manier van lesgeven/omgaan met kinderen. De andere 2 scholen belde ik maandag ochtend op. Bij de een kreeg ik een goed gevoel en bij de ander totaal niet. Ook deze school zette ik dus niet op mijn lijstje.

29-01-2021 moest ik mijn formulier in de brievenbus doen bij de school met mijn nummer 1 keuze. Samen met mijn vriend maakte wij een motivatiebrief. Ik denk dat ik zonder zijn hulp ook echt gestaakt was met een school zoeken en had ik Emma nog 1,5 jaar thuis gehouden haha.

12-2-2021. Ik had de uitslag deze ochtend in mijn mail.
Ik had al de hele tijd een voorgevoel welke school het zal worden en mijn gevoel klopte. De school die we toegewezen hebben gekregen is de school die ik die maandag ochtend belde en waar ik wel een goed gevoel bij kreeg. Dit was onze 3e keuze. Het is een openbare school in een nette wijk hier 10 minuten fietsen vandaan.

Mijn 1e keuze was een katholieke school, 800 meter van zijn huis.
2e keuze een Christelijke school die naast schoolkeuze 3 ligt.
3e keuze de openbare school waar ik aan de telefoon een goed gevoel bij kreeg

4e keuze een katholieke school
5e keuze een Christelijke school in Scheveningen.

Zoals je ziet had ik maar 1 school zonder geloofsovertuiging. Nu ben ik zelf niet Christelijk maar heb ik wel op Christelijke scholen gezeten. Ik had het leuk gevonden als Emma ook die verhalen zou kennen. En dat ze weet waarom er Kerst en Pasen gevierd wordt, wat mensen doen in een kerk en dat er vele geloven zijn. Maar ja. Ik ben tevreden met de toegewezen school.En ik hoop dat Emma Lieve er 8 geweldige jaren zal beleven met veel vriendjes en vriendinnetjes.


We zullen zien wat de toekomst ons brengt. Over 9 maanden staat mijn dan kleuter op het schoolplein en hoop ik toch zo erg dat ik de eerste keer mee naar binnen mag.
Mijn kleine meisje is opeens zo klein niet meer. Het stukje leren loslaten zit er zeker nog niet in. Ik vind het moeilijk haar uit handen te geven. Ze is elke dag van haar leven bij mij geweest, soms maximaal 2 dagen niet maar dan was ze thuis bij mijn ouders.

Mijn hart doet nu al zeer, maar voor Emma Lieve is het goed om naar school te gaan en zich nog meer te ontwikkelen.

Eén reactie

 • Linda

  Wat fijn dat het wel een school is geworden waar je, je eigen goed bij voelde.

  Het kan altijd nog gebeuren dat ze er gewoon les over krijgen.
  Mijn dochter gaat naar een gewone openbare school nog geen minuut bij ons huis weg. Maar daar zijn ze afgelopen jaar begonnen met lessen over het geloof. (krijgen ze vanaf groep 3) hailey zit in groep 2 en krijgt er rondom kerst veel over te horen. Maar op haar school krijgt ze straks les over alle geloofsovertuigingen. Dus niet alleen de bijbel, maar de islam en ook het humanisme komen aan bod.

  Ik hoop sat ze het naar haar zin zal hebben op school!

  Liefs linda x

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *